ΣΗΜΕΡΑ

Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Τα «πρόσθετα» προγράμματα που καθυστερούν το Firefox – η λίστα της ντροπής

Όλοι μας, ή τουλάχιστον όσοι με έναν υπολογιστή κάνουμε χρήση του Διαδικτύου, χρησιμοποιούμε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται «πλοηγός» ή αλλιώς browser. Ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια πλοηγούς, είναι το FireFox (η αλεπού της φωτιάς) της ομάδας ανάπτυξης ονόματι Mozilla (μια ομάδα που με τον Netscape πλοηγό μύησε εκατομμύρια χρήστες στο Διαδίκτυο στις αρχές-μέσα των 90s – μια περιγραφή της αρχής των πλοηγών μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο: http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=281347&cid=36).


Ενώ όμως η ομάδα Mozilla συνεχίζει να εξελίσσει την «αλεπού», με την τέταρτη (4.0) έκδοση να εμφανίστηκε πριν δέκα μέρες περίπου λαμβάνοντας άκρως θετική υποδοχή παγκοσμίως από τους χρήστες, δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που υποβαθμίζουν την τελική ποιότητα του πλοηγού – συγκεκριμένα την ταχύτητα έναρξης του προγράμματος (ήτοι, την χρονική διάρκεια από την στιγμή που πατήσουμε κλικ ώστε να το «τρέξουμε – εκκινήσουμε» έως την στιγμή που φορτωθεί το πρόγραμμα και μας επιτρέψει την ελεύθερη πλοήγηση). Βλέπετε, όσο και να προσπαθεί η ομάδα ανάπτυξης να επιταχύνει την παραπάνω διαδικασία, οι παράγοντες που ακούν στο όνομα «πρόσθετες μικρο-εφαρμογές» (add-ons), προκαλούν... άργητα!

Αυτά τα add-ons, είναι αναπτυγμένα από τρίτους προγραμματιστές (εκτός της ομάδας Mozilla), καθώς επιτρέπεται η δημιουργία τους από όποιον επίδοξο προγραμματιστή το επιθυμεί, όμως ο τρόπος γραφής τους επηρεάζει την ταχύτητα εκκίνησης του FireFox – δυστυχώς όμως αρκετά από αυτά προσφέρουν ύψιστη εξυπηρέτηση, ενσωματώνοντας στον πλοηγό μετάφραση/λεξικό/θησαυρό πολλαπλών γλωσσών, πρόγνωση καιρού, εργαλεία «κατεβάσματος» βίντεο από το YouTube, κλπ.
Η ομάδα Mozilla αναφέρει πως ένα τέτοιο add-on δύναται να επιφέρει έως και 10% καθυστέρηση στην έναρξη του FireFox, συνεπώς με δέκα τέτοια add-on, ο πλοηγός θα χρειαστεί ακριβώς το διπλάσιο του κανονικού χρόνου εκκίνησης (αύξηση 100%). Ακόμα χειρότερα, υπάρχουν κάποια τόσο «κακογραμμένα» (ή αν θέλετε, κακο-προγραμματισμένα) add-on που μπορούν κυριολεκτικά να γονατίσουν την αλεπού της φωτιάς, σε επίπεδα της τάξεως του 50% (FlashGot) ακόμα και του 74% (FoxLingo – Translator / Dictionary)!

Σε έναν σύγχρονο και σχετικά «δυνατό» υπολογιστή (είτε laptop – είτε επιτραπέζιο) η καθυστέρηση δεν γίνεται αντιληπτή, καθώς μετά βίας θα αυξηθεί ο χρόνος εκκίνησης κατά ένα με δύο δευτερόλεπτα, όμως σε παλαιότερο μηχάνημα (διετίας και πάνω για επιτραπέζιο ή ενός χρόνου πριν netbook), η καθυστέρηση γίνεται περισσότερο αντιληπτή. Όπως καταλαβαίνετε, όσο παλαιότερος είναι ο υπολογιστής και όσο περισσότερα add-on έχει ο FireFox, τόσο μεγαλύτερη και η καθυστέρηση – εάν όμως αφαιρεθούν τα «βαριά» αυτά πρόσθετα μικρο-προγράμματα, ακόμα και ένας σχετικά «αδύναμος» υπολογιστής θα εκκινεί το FireFox αρκετά γρήγορα.

Στον παρακάτω πίνακα, η ομάδα Mozilla έχει παραθέσει την «λίστα της ντροπής» για τα πιο «βαριά» add-on, ώστε οι χρήστες να γνωρίζουν «τις πταίει» για την όποια καθυστέρηση. Παράλληλα, η ομάδα έχει πλέον αναπτύξει μια μέθοδο αξιολόγησης για τα υπάρχοντα αλλά και μελλοντικά add-on, με σκοπό την βελτίωση σύνταξης / γραφής των και την ακόλουθη άρτια ενσωμάτωσή τους, στον πλοηγό FireFox.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: